1
El sistema mètric decimal
Miquel Àngel Pons

Al llarg de la història, cada grup, cada regió, cada nació ha establert les seves pròpies unitats de mesura.

En vista que la diversitat de mesures dificultava la comunicació, l'any 1792 l'Acadèmia de Ciències de París va proposar l'actual sistema mètric decimal.

Aquí estudiarem la longitud (m), la capacitat (l) i el pes (g).


Quants de litres de coca-cola hi ha en una caixa de 6 envasos de 75 centilitres?


Resposta tipus: 1,8 (un decimal)

Na Xesca ha de recórrer 12 quilòmetres fent voltes a una pista d'atletisme de 800 metres. Si duu 9 voltes fetes, quants de metres li falten per acabar?


Resposta tipus: 3000 (només el número)

L'altura d'un gratacels és de 4 hm i 20 m i l'altura d'un edifici és de 0'4 km i 20 dm. És més alt el primer o el segon?


Resposta tipus: primer / segon (minúscula)

Tenc dos amics que pesen més o manco igual. En Bernat pesa 700 hg i 800 g; en Tomeu pesa 70 kg i 800 dag. Qui pesa més? En Bernat o en Tomeu?


Resposta tipus: bernat / tomeu (minúscula)

Un home ha entrar en una tenda per comprar teles de diferents colors. Ha comprat 5 dam, 2 m i 3 dm de tela blanca; 3 dam i 3 dm de tela vermella, i 12 m i 18 cm de tela groga. Quants de metres de tela ha comprat?


Resposta tipus: 32,45 (dos decimals)

Per sopar, mon pare ha fet una pizza de 850 grams de pes. Jo me n'he menjada 1/4 de quilo. Quants de grams de pizza li he deixat per sopar?


Resposta tipus: 32

Un corredor ha fet 6 voltes a un circuit de 2 km, 8 hm i 4 dam. Quants de metres ha recorregut?


Resposta tipus: 238

En Gabriel ha comprat un refresc de 2 litres. En Toni, en Joan, en Xisco i ell se n'han begut 2 tassons cada un de 20 centilitres. Quants de centilitres de refresc queda dins la botella?


Resposta tipus: 24

Un cotxe parteix de sa Pobla en direcció a Inca, però primer ha de passar per Campanet. Fins a Campanet hi ha 3,9 km i de Campanet a Inca hi ha 113'8 hm. Quants de quilòmetres fa entre anar i tornar?


Resposta tipus: 2,73 (dos decimals)